Milline on hea kassitoit?

11.01.2023

Kassile toitu valides on ülioluline, et toit oleks kvaliteetne ning sisaldaks kõiki loomale vajalikke toitaineid. Kõlab küll lihtsalt, kuid mida see tegelikult tähendab? Kuna kassitoidu valik on väga suur, võib silme eest kergesti kirjuks minna. Järgnevalt aitame mõista, mida kassitoidu valimisel silmas pidada ning milline on hea kassitoit.

Millised on kassi igapäevased vajadused?

Kass on lihasööja ja tema keha, sealhulgas seedetrakt, on loodud liha seedimiseks. Kassi lühike soolestik seedib kõige hõlpsamini lihas sisalduvaid süsivesikuid, rasvu ja valke. Seepärast võibki öelda, et esimene vastus küsimusele „Mida vajab hea kassitoit?“ on liha! Kvaliteetne kassitoit peaks sisaldama liha vähemalt 80% ulatuses.

Kass peab toidust saama kõik toitained, mida ta oma igapäevasteks toiminguteks vajab. Looduses elades kuuluks kassi menüüsse näiteks hiir, kellest ta saaks a) liha ning b) väikese koguse hiire kõhus leiduvaid taimseid toiduaineid. Ka hea tööstuslik kassitoit peaks olema tasakaalustatud, et katta kõik kassi toitainelised vajadused.

Liha kvaliteet on oluline

Kassitoidus ei mängi olulist rolli ainult liha hulk, vaid ka selle kvaliteet. Keskmine tööstuslik kassitoit sisaldab liha vaid väheses koguses ning seegi on kehva kvaliteediga. Miks? Vastus on lihtne: liha – iseäranis kvaliteetne liha – on kallis kaup. Seega eelistavad tööstusliku kassitoidu tootjad odavamaid asendusi nagu tapamaja jäägid, toidutööstuse tootmisjäägid või kehvema kvaliteediga liha.

Vähem kvaliteetsetes kassitoitudes kasutatakse sageli värske liha asemel lihakomponendina liha- või kondijahu. Paraku tähendab see, et kulusid hoitakse kokku kassi tervise arvelt – isegi kui kass toitu sööb, ei saa ta sellest kõiki vajalikke toitaineid.

Mida kassitoitu valides vältida?

Iga kassitoidu tootjal on kohustus tuua välja toidu koostisosad. Koostisosade loetelu jälgides peaks tähelepanu pöörama koostisosadele ja nende järjekorrale, sest loetelus on koostisosad kahanevas järjekorras. Nii on kiirelt näha, millest toit peamiselt koosneb. Kassile toitu valides tuleks vältida:

  • Suhkrut
  • Kõrget teraviljasisaldust
  • Toidulisandeid
  • Vee sisaldust toidus
  • Liha- või kondijahu

Suhkrut kasutatakse peamiselt odavates kassitoitudes, et muuta toit inimsilma jaoks meeldivamaks. Suhkur ei lase lihal küpsemise ajal halliks muutuda, seepärast tundub toit kassiomaniku jaoks maitsvam.

Teine ohumärk kassitoidu koostises on suur hulk (gluteeni sisaldavat) teravilja nagu nisu või kaer. Võrreldes lihaga on teravili odav, seetõttu lisatakse seda tihti kassitoitudele, mille eesmärk on teenida suuremat kasumit. Kahjuks ei mõju suurem teravilja sisaldus toidus aga hästi kassi tervisele. Koostisosad nagu nisu ja suhkur ei ole osa kassi loomulikust toidulauast ja võivad seepärast kassi tervisele, iseäranis tema seedesüsteemile, mõjuda pikas perspektiivis kahjulikult.

Toidulisandid ei tõsta kassitoidu kvaliteeti, vaid vastupidi: nende eesmärk on varjata halba kvaliteeti. Sel eesmärgil kasutatakse näiteks atraktante ehk meeldivust tõstvaid lisandeid. Sünteetilisi lisandeid kasutatakse lõhna, maitse ja välimuse (nt värvi) parandamiseks. Neid on vaja, sest kehva kvaliteediga kassitoit koosneb odavatest koostisosadest (nagu madala kvaliteediga liha) ning sisaldab palju teravilja. Sünteetiliste lisanditeta ei tahaks kassid sellist toitu ilmselt puutudagi. Lisaks võib madala kvaliteediga kassitoit sisaldada säilitusaineid ja glutamaati. Glutamaat parandab kunstlikult toidu maitset ning arvatakse, et see aitab ajus tekitada ka kunstlikku näljatunnet. Seega: lisandid „tüssavad“ kasside maitse-, nägemis- ja lõhnameeli, mis muidu aitaksid loomal valida liigisobilikku toitu. Kassitoidus sisalduvad lisandid võivad tekitada loomale ka allergiaid.

Üheks populaarsetest koostisosadest on ka vesi. Vesi on väga odav ja teeb toidu sõna otseses mõttes vedelamaks. Lisaks aitab vesi toidul kauem säilida. Kui toit sisaldab rohkelt säilivust tõstvaid koostisosi nagu nisu ja vesi, peaks kindlasti pöörama tähelepanu soovitatud kogustele, sest sellist toitu tarbiv kass vajab vajaduste katmiseks palju suuremaid toidukoguseid.  

Kui kassitoidus kasutatakse liha- või kondijahu, näitab ka see toidu madalamat kvaliteeti. Lihajahu on lihatööstuse jääktoodang, mida on enne kassitoiduks töötlemist korduvalt läbi kuumutatud. Värske lihaga võrreldes on liha- ja kondijahu seeduvus madalam ning toiteväärtus väiksem. Täisväärtuslikku kassitoitu peaks seega valmistama ainult värskest lihast.

Poeriiulilt lemmikule toitu valides tundub odav toit esmalt kilohinna tõttu rahakotisõbralikum, kuid arvestada tuleb ka kvaliteediga. Kui kass tarbib kvaliteetset toitu, kulub seda vähem – seega kestab selline toit ka kauem.

Toidu kvaliteet sõltub ka tootmismeetodist

Kassitoidu suurepärastest koostisosadest ja rohkest lihast pole kasu, kui toidu tootmise käigus küpsetatakse läbi kõik looduslikud vitamiinid, mikroelemendid ja aminohapped, mis tuleb siis hiljem kunstlikult tagasi lisada. Paraku toodetakse paljusid kassitoite just sellisel viisil. Toidu koostisosad pressitakse veega kõrge surve ja temperatuuri all kokku ning luuakse vormitav „lihasegu“. Saadud segust vormitakse väiksed tükid, mida kuivatatakse kuivatis. Seejärel saadud toode pakendatakse ning lastakse müüki. Kassidele selline kuivtoit meeldib ja nad on nõus sööma seda ka igapäevaselt, ent loomaarstide  sõnul võib taolisel viisil toodetud toit mõjuda kassi tervisele varem või hiljem kahjulikult.

PLATINUMi kassitoitu tootes kuivatame värsket liha Freshmeatdryer meetodil madalal kuumusel ja pidevalt ringlevas õhus – nii säilivad toidus värske liha looduslikud mikroelemendid ja aminohapped. Freshmeatdryer meetodil valmistatud kassitoit jääb krõbe ja loodusliku maitsega, samuti säilitab toit oma tervislikkuse. MeatCrisp kassitoit on seega imemaitsev ilma lisandite abita.

Kokkuvõte

Selleks, et sinu kass saaks süüa toitu, mis on maitsev ja täisväärtuslik ning aitab püsida iga päev õnneliku ja tervena, pea kassitoitu valides silmas järgmiseid nõuandeid:

  • Eelista tootmismeetodit, mis säilitab toidus looduslikud vitamiinid, mikroelemendid ja aminohapped
  • Kas toidus on kasutatud värsket liha või ainult liha- või kondijahu?
  • Kas toidus on piisav kogus liha? (soovituslik: 80% või rohkem värsket liha)
  • Vali toit, mis sisaldab toitainevaese vee asemel toitainerikast lihavedelikku 
  • Kas toitained ja maitse lisati toidu sisse kunstlikult? Väldi kassitoitu, milles on kunstlikud maitse-, värv- ja lõhnaained!


Kitty soovitab: Platinum MeatCrisp kassitoit